Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs

Zomerse recepten en zomergerechten recepten

Ben jij, als professionele kok, op zoek naar inspiratie voor de zomer? Dan ben je hier aan het juiste adres! Je vindt hier vele verschillende zomerse recepten en ingrediënten om je gasten een verrassend, seizoensgebonden zomer menu te serveren.

De zomer is de tijd voor een frisse salade

De Vlaamse menukaart wordt beïnvloed door vele factoren, zoals buitenlandse culturen en veranderende eetgewoonten en wensen van de Vlaamse consument, ook dit seizoen. De zomer is voor de consument hét barbecue seizoen bij uitstek. Je kan hier op inspelen met jouw menukaart door verschillende gerechten te gaan bereiden op bijvoorbeeld een Bigg Green Egg. Laat het vlees of de vis langzaam garen en geef extra smaak mee door gebruik te maken van bijvoorbeeld houtsnippers in plaats van kolen voor een echte barbecue smaak. Naast gerechten van de barbecue eet de Vlaamse consument tijdens de zomermaanden veel frisse (pasta)salades en lichte, kleinere gerechten (fingerfood). Zorg juist dit seizoen voor voldoende keus voor al jouw gasten. Combineer verschillende soorten vlees en vis met smaakvolle zomerse seizoensproducten en je hebt een goede, uitgebalanceerde menukaart met voor ieder wat wils.

Vegetarische gerechten voor de zomer

Om iedere gast optimaal te kunnen bedienen mogen vegetarische gerechten voor de zomer niet ontbreken. Het aanbod vegetarische gerechten op de Vlaamse menukaarten is niet erg gevarieerd. Een quiche, een gevulde courgette of een gevulde paprika zijn veel voorkomende gerechten voor vegetariërs of flexitariërs. Soms ligt de kracht van een goed gerecht in zijn eenvoud. Bij de meeste hoofdgerechten worden verschillende zomerse seizoensgroenten geserveerd. Deze groenten kun je goed gebruiken als basis voor een wokschotel met een frisse saus. Met de toevoeging van frisse kruiden en bijvoorbeeld eetbare bloemen geef je het gerecht niet alleen het gevoel van de zomer mee, maar je laat ook direct jouw eigen signature zien. Als bijgerecht kun je voor de vegetarische gasten bijvoorbeeld mais bereidt op de barbecue of Oerfriet met een frisse mayonaise serveren.

Inspirerende zomerse gerechten

Om jou als chefkok te inspireren met gerechten voor de zomerse menukaart hebben wij een aantal verrassende zomer gerechten voor je op een rijtje gezet. Bekijk dus snel onze zomerrecepten en download de volledige bereidingswijze, inclusief ingrediëntenlijst, van onze recepten. Zo weet je zeker dat jij goed voorbereid de zomer in gaat!