Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs

Winterrecepten en wintergerechten recepten

Ben jij, als professionele kok, op zoek naar winterse inspiratie? Dan ben je hier aan het juiste adres! Je vindt hier vele verschillende winterrecepten en ingrediënten om je gasten een verrassend, seizoensgebonden winter menu te serveren.

De winter is hét wildseizoen

De Vlaamse menukaart wordt beïnvloed door vele factoren, zoals buitenlandse culturen en veranderende eetgewoonten en wensen van de consument. Toch blijft één ding als een paal boven water staan: de winter is hét seizoen voor het serveren van wildgerechten. Wildzwijn, konijn, hert en ree mogen zeker niet ontbreken op de menukaart. Maar...niet iedere consument houdt van wild. Zorg daarom voor voldoende keus voor al jouw gasten. Naast gerechten met wild zijn ook volle stukken mals vlees en vis erg gewild dit seizoen. Combineer deze ingrediënten met smaakvolle winterse seizoensproducten en je hebt een goede, uitgebalanceerde menukaart voor de winter met voor ieder wat wils.

Vegetarische gerechten voor de winter

Om iedere gast optimaal te kunnen bedienen mogen vegetarische gerechten voor de winter niet ontbreken. Het aanbod vegetarische gerechten op de Vlaamse menukaarten is niet erg gevarieerd te noemen. Een quiche, een gevulde courgette of een gevulde paprika zijn veel voorkomende gerechten voor vegetariërs of flexitariërs. Soms ligt de kracht van een goed gerecht in zijn eenvoud. Bij de meeste hoofdgerechten worden verschillende winterse seizoensgroenten geserveerd. Deze groenten kun je goed gebruiken als basis voor een winterse groenteschotel. Met de toevoeging van krachtige kruiden en specerijen en bijvoorbeeld een volle rode wijnsaus geef je het gerecht niet alleen het gevoel van de winter mee, maar je laat ook direct jouw eigen signature zien. Als bijgerecht kun je voor de vegetarische gasten bijvoorbeeld een gepofte aardappel of aardappelgratins serveren.

Wild bereiden

Hoewel vaak wordt gedacht dat het bereiden van wild zeer arbeidsintensief is, is dit eigenlijk een fabeltje. Wild heeft van zichzelf al erg veel smaak en heeft daarom weinig toevoegingen nodig om een smaakvol gerecht te serveren. Het braden van gevogelte duurt tot maximaal zes minuten, een malse hazenrug kent een bereidingstijd van ongeveer 15 tot 20 minuten.

Toch is het wel te verklaren waar het vooroordeel vandaan komt. Wild wordt veelal gebruikt in rijkgevulde stoofpotjes met vele verschillende winterse groenten. Stoven kost veel tijd. Op een laag pitje gaart het vlees langzaam, soms tot wel 3 uur onder af en toe omroeren. In deze tijd kun je heel veel andere voorbereidende werkzaamheden voor de lunch of het diner doen.

Inspirerende wintergerechten

Om jou als chefkok te inspireren met gerechten voor de menukaart voor de winter hebben wij een aantal verrassende winterse gerechten voor je op een rijtje gezet. Bekijk dus snel onze winterrecepten en download de volledige bereidingswijze, inclusief ingrediëntenlijst, van onze recepten. Zo weet je zeker dat jij goed voorbereid de winter in gaat!