Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Waar moet een goede menukaart voor de horeca aan voldoen?

Het samenstellen van het menu, menu-planning en menu-engineering zijn voor de hand liggende activiteiten die regelmatig (één of meerdere keren per seizoen) uitgevoerd worden. Een goede menukaart is méér dan alleen maar een lijst met alle voor-, hoofd- en nagerechten. Uiteraard draait het om de gerechten en de kwaliteit daarvan die je serveert. Maar de uitstraling van de kaart is een belangrijk onderdeel van de gehele uitstraling van ieder restaurant, eetcafé of andersoortige horecagelegenheid. Schenk dus ook altijd voldoende aandacht aan het design en de uitstraling van de menukaart.

Kies een logische volgorde

Het lijkt simpel, alle gerechten, gesorteerd per gang en oplopend qua prijs. Het is de meest gebruikte volgorde voor de menukaart, maar is dit de meest handige volgorde? Probeer eens te experimenteren met de volgorde van de gerechten binnen een gang. Op die manier dwing je jouw gasten onbewust en op een positieve manier om de hele kaart goed te bekijken. 

De lunch-, de borrelkaart en de dinerkaart en eventueel de drankkaart en de kaart met desserts kun je het beste gescheiden houden. Zo voorkom je een overload aan informatie die op dat moment toch niet relevant is voor de gast en gerechten die zowel als lunch en als voorgerecht geserveerd kunnen worden zet je er twee keer op. Dubbele kans op verkoop!

Het oog wil ook wat

Na het bepalen van de volgorde en eventueel het splitsen van de verschillende kaarten, wil je ook de menukaart een aantrekkelijke look & feel geven. Een uitstraling die past bij jou, het restaurant en de gerechten die op de kaart staan. Van lettertype tot beeldmateriaal en opmaak. Het hele plaatje moet de kloppen en onderdeel zijn van het grote geheel. Vraag daarom altijd om een specialist, bijvoorbeeld een grafisch vormgever, om het design van de kaarten voor zijn of haar rekening te nemen. Naast aansluiting bij de look & feel van het restaurant is het ook belangrijk om rekening te houden met het seizoen. Voor een menukaarten voor de lente en de zomer kun je kiezen voor lichte kleuren voor de frisse uitstraling. Bij de winter en de herfst passen de warmere tinten beter en geven een gevoel van warmte en behaaglijkheid. Met jouw inbreng én in goed overleg zorgt een grafisch vormgever voor een perfect vormgegeven menukaart voor iedere horecagelegenheid.

Inspiratie op doen voor jouw restaurant?

Via onze Facebookpagina en middels onze wekelijkse nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van trends, toffe winacties en nieuwe recepten. Daarnaast delen wij ook zeer regelmatig artikelen om praktische inspiratie op te doen voor het interieur en de aankleding van jouw restaurant of eetcafé.

Blijf op de hoogte

Wil je eenvoudig op de hoogte blijven van tips, inspiratie en recepten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief