Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Verras jouw gasten eens met vergeten groenten

Koken met tot voor kort zogenoemde "vergeten" groenten is trending. Foodblogs schrijven erover. Op het internet vind je volop recepten met "vergeten" groenten en bekende koks, zoals Jamie Olivier, koken ermee. Ook professioneel kun je met deze groenten mooie gerechten creëren. Voor de winter hebben wij twee typisch winterse "vergeten"groenten gevonden die niet mogen ontbreken op jouw menukaart.

Aardpeer en pastinaak: typische vergeten groenten

Neem bijvoorbeeld aardpeer: Een plantje waarvan je de wortelknol kunt eten. Vroeger werd aardpeer vooral gegeten door arme mensen, maar tegenwoordig koken de meest toonaangevende restaurants ermee. Dit komt met name door de heerlijke licht zoete, nootachtige smaak van de knol. De smaak heeft iets weg van artisjok. Oogsten van de aardpeerknollen kan pas vanaf de eerste nachtvorst. Het is dus een echte wintergroente. 

Naast aardpeer is ook pastinaak een vergeten groente én ook weer typisch geschikt voor de winter. Deze witte wortel heeft een zoete, anijsachtige smaak. De wortel kan de hele winter gerooid worden. Men zegt echter dat pastinaak het beste tot zijn recht komt, als deze wordt gerooid na de koudste periode van het jaar. In Nederland mag pastinaak dan wel vergeten zijn, in Engeland en Ierland is pastinaak erg populair. Voor ons een teken dat deze groente ook in Nederland terug moet op de menukaart.

Maar wat kan je nu precies met aardpeer en pastinaak

Deze groenten kun je natuurlijk koken en serveren als bijgerecht. Een tweede optie is dat je ze als ingrediënten meeneemt in een gerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gratin met beide groenten daarin verwerkt? Natuurlijk kun je dit zelf maken. Maar als je voor gemak kiest, probeer dan eens de premium mini aardappelgratin met aardpeer en pastinaak. Ze zien er niet alleen ambachtelijk uit, maar hebben ook een unieke smaakbeleving. Met dit product kun je eenvoudig alle kanten op. Ter inspiratie hebben we alvast een recept voor je samengesteld van aardpeer en pastinaak soep met peperspek. Een andere mogelijkheid is om de mini gratins met aardpeer en pastinaak te serveren met wilde eend. Benieuwd naar de mini gratins met aardpeer en pastinaak? Vraag dan een gratis staal aan.