Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Trendalert: spot on de champignon

We eten zo'n 3 kilo champignons per persoon per jaar in Nederland en de consumptie en belangstelling voor het 'geheim uit de grond' stijgt. In de schappen van supermarkten en groothandels vinden we steeds meer exotische varianten. Er is geen twijfel over mogelijk: de champignon is hot. 

 

Opmars

Wie een blik werpt op het champignonschap ziet dat de eetbare paddenstoel bezig is met een flinke opmars. Er zijn zelfs gespecialiseerde marktkramen in Den Haag, Haarlem en Rotterdam waar je bij Natascha Rothengatter de meest uitheemse soort kunt halen. Zij signaleerde vijf trendgangers:

Nameco - Heeft een amandel/cashewachtige smaak en is stevig van structuur. Ideaal in pompoensoep, kipgerechten, met rijst of pasta.
Duinvoetje - Een kruidige smaak met een onovertroffen bite. Ideaal om te grillen of te verwarmen in de oven. 
Gele en roze oesterzwam - Sluiten perfect aan op de raw food trend. Je kunt ze prima rauw eten. De roze smaakt wat frisser, de gele is wat pittiger. 
Kastanjeboleet - Net zo lekker als eekhoorntjesbrood! In dunne plakjes een beetje laten indrogen en je hebt een onovertroffen lekker chipje.
Trompette de la mort (hoorn van overvloed) - een echte aardse paddenstoelensmaak. Een goede smaakmaker bij vele gerechten, zowel met vis als vlees, rijst, pasta of in de soep.

Recepten met champignon