Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Tips om stress te vermijden tijdens de feestdagen

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker in de professionele keuken. Waar moet je aan denken om drukke feestdagen, een uitgebreid diner of druk weekend met veel eters zonder stress succesvol te laten verlopen? Lees hier onze tips!

Tip 1: Begin op tijd

Begin op tijd met het samenstellen van de menukaart. Kies een beperkt aantal voor-, hoofd- en nagerechten voor een hogere efficiency. Producten van het seizoen zijn altijd een culinaire voorwaarde, dus gebruik deze ook voor het Kerstmenu.
Hou bij de keuze van de gerechten op de kaart ook rekening met mogelijke allergieën (gluten- en/of lactose) en met gasten die vegetarisch willen eten. 

Tip 2: Informeer de gastheer of gastvrouw over het menu

De gastheer/vrouw noteert de reserveringen voor de Kerst. Informeer hem/haar duidelijk over het menu: wat staat er op de kaart? Welke gerechten zijn vegetarisch? Welke gerechten kunnen geserveerd worden aan gasten met een bepaalde allergie? Hoe meer informatie je op voorhand al weet, des te minder kans op stress.

Om de collega’s goed te informeren over de gerechten op de kaart kun je ook een kleine proeverij organiseren.

Tip 3: Koop slim in

Slim inkopen kun je doen door gebruik te maken van verse ingrediënten van het seizoen gecombineerd met producten met een langere houdbaarheid. Diepvriesproducten, zoals bijvoorbeeld premium gratins, zijn een ambachtelijke en efficiënte mogelijkheid. Door op deze manier inkopen te doen, beperk je het risico op nee-verkoop en bederf. Vooral dat laatste is een belangrijk punt. Want hoe minder bederf, des te beter de financiële resultaten van jouw keuken.

Tip 4: Koop op tijd in

Slim inkopen is ook op tijd inkopen. In tijden van meer vraag en een gelijkblijvend aanbod stijgen de prijzen. Maak dus tijdig een (eerste) inschatting van de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt en plaats deze bestelling alvast bij de groothandel. Zo koop jij tegen scherpe(re) prijzen in en kan de groothandel tijdig anticiperen.

Tip 5: Duidelijke afspraken en heldere communicatie

Om niets aan het toeval over te laten zijn duidelijke afspraken en heldere communicatie met jouw collega’s belangrijk. Jouw keukenbrigade zorgt voor een groot deel dat de avond soepel verloopt en alle gerechten op tijd en kwalitatief hoogwaardig uitgeserveerd worden. Geef de collega’s in de bediening (nogmaals) een korte uitleg over de gebruikte ingrediënten. Zo kunnen ze nog beter jouw passie overbrengen op de gasten. En daar waar noodzakelijk inspringen op ‘onverwachte’ wensen van de gasten. 

Tip 6: Een goede voorbereiding is het halve werk

Begin je werkdag, met het maken van een mise-en-place-lijst. Wie doet wat en in welke volgorde? Ritme, rust en reinheid zijn niet voor niets onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit principe is in bijna iedere situatie goed bruikbaar, dus ook in de professionele keuken. Nadat een taak is gedaan streep je deze weg, begin met de minst leuke taken, dan heb je die in ieder geval gehad!

Tip 7: Zorg voor een goede mise-en-place 

Mise-en-place betekent letterlijk ‘arrangeren’ of ‘plaatsen’. Een goede mise-en-place omvat niet alleen het snijden van de groenten en het voorbereiden van vlees of vis, maar vooral ook het plaatsen van alle benodigde ingrediënten op de juiste plek in de keuken. Alles heeft zijn eigen vaste plek in de keuken zodat jij en jouw keukenbrigade blindelings op het juiste moment de juiste ingrediënten kunnen pakken. Je kan nu stressvrij de drukke avond tegemoet gaan.

Tip 8: Evalueer!

Wat ging goed en wat kan beter? Belangrijke vragen om jezelf, de keukenbrigade en ook de collega’s in het restaurant te stellen. Evalueren doe je op twee momenten. Direct na afloop van de avond, praat je informeel gezamenlijk na en komen de aandachtspunten voor de volgende dag vanzelf naar boven. Om jouw keukenbrigade structureel naar een hoger niveau brengen kijk je na de drukke feestdagen nog een keer uitgebreid terug. Naast terugkijken op de Kerstdagen, evalueer je ook de periode ervoor. Was het menu op tijd klaar? Was de kaart voldoende divers voor de gasten? Hebben we slim en op tijd ingekocht. Kortom: wat doen we volgende Kerst anders en waar gaan we vooral mee door.

Tags
Kerst