Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Subtiele herfsttwist op tafel

Haal de herfst in jouw restaurant

De overgang van de zomer naar de herfst betekent een verandering van het menu. Niet alleen de gerechten op de kaart gaan met het seizoen mee, een bijpassende aankleding van de tafel is minstens zo belangrijk. Hier is niet zoveel voor nodig, een kleine aanpassing is vaak al voldoende.

Het palet van de herfst

Het kleurgebruik aan tafel is het eerste wat opvalt en daarom ook het makkelijkst aan te passen. Wat het kleurenpalet voor de herfst zo mooi maakt, zijn de zachte en warme kleuren. Ze zijn minder opzichtig dan bijvoorbeeld de kleuren van de zomer. Het uitgangspunt voor het herfstpalet zijn warme aardetinten, zoals bruin en grijs, aangevuld met één accentkleur. Voor de herfst is het mooi om okergeel bij je basiskleuren toe te voegen. Een kleur die bijzonder goed samen gaat met warme aardetinten. Voor wat extra pit kan je diepgroen of donkerblauw toevoegen. Je moet niet je gehele aankleding afstemmen op het okergeel, maar het is wel de perfecte kleur om te gebruiken in de details van de decoratie. Kies bijvoorbeeld voor een okergeel waterglas, of servet met een subtiele print.

Materiaalgebruik

In de periode van de herfst worden de dagen langzaamaan weer korter en de avonden langer, waardoor men vaker de dag binnen door brengt. Voor wat betreft de materiaalkeuze aan tafel is het dan ook belangrijk om de natuurlijke en rijke materialen te benadrukken, juist om een geborgen en knusse uitstraling te creëren. Keramiek en metaal met een verweerde uitstraling, kurk, leer en (oud) hout zijn materialen die hieraan bijdragen en ook nog eens goed passen bij okergeel. Dit kan je verwerken in bijvoorbeeld het bord of de schaal waar het brood of amuse op wordt geserveerd.

Net dat extraatje

Naast het servies, bestek en tafellinnen, zijn accessoires op de tafel ook van belang voor de beleving aan tafel. Een simpele manier om hierop in te springen, is om gebruik te maken van de natuur. Tijdens de herfst kan je kiezen voor bijvoorbeeld een groot blad of een bijzondere veer. Wanneer je een goede basis hebt, zoals een neutrale vaas, karaf of stolp, kan je dit elk seizoen makkelijk aanpassen.

Tags
Herfst