Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Speel jij met jouw kaart al in op de vega trend?

Maar liefst 60% van de flexitariërs vindt de diversiteit van vegetarische gerechten op de menukaart van restaurants matig tot slecht. Dit bleek uit ons eerdere onderzoek hierover. Dit hoge percentage verraste ons en we besloten daarom de proef op de som te nemen. We hebben 200 menukaarten van verschillende restaurants naast elkaar gelegd om te beoordelen of die diversiteit werkelijk zo teleurstellend is.

Geitenkaas, geitenkaas en… soep

Wij moeten helaas concluderen dat dit inderdaad zo is. Opvallend is dat vegetarische voorgerechten vooral worden gedomineerd door één product: geitenkaas! Van de verschillende soorten voorgerechten is zeker 20% een geitenkaas gerecht. In zelfs 50% van de salades wordt geitenkaas verwerkt. Bovenop geitenkaas is caprese en salade met fetakaas ook erg populair. Naast de geitenkaas gerechten bestaat bijna 30% van de vegetarische voorgerechten uit een soep. Uiensoep komt veel voor en ook mosterd- en pastinaaksoep zijn goed vertegenwoordigd. Tot slot de hoofdgerechten… Eerlijk is eerlijk, hierin zien we gelukkig wel meer diversiteit dan in de voorgerechten en salades. Pasta’s, ravioli en quiche zijn populair, maar een hele duidelijke koploper hebben de hoofdgerechten niet. Het is dus blijkbaar wel mogelijk om te variëren met vegetarische gerechten. Het zou mooi zijn als die diversiteit doorgevoerd zou worden naar de voorgerechten op de kaart.

Laag aanbod vegetarische hoofdgerechten

Kijken we naar de hoeveelheid vegetarische hoofdgerechten die wordt aangeboden dan valt dit wel weer tegen. Ruim 40% van de restaurants die we hebben onderzocht biedt geen enkel vegetarisch hoofdgerecht aan. Slechts 30% van de restaurants serveert meer dan één vegetarisch hoofdgerecht. Het aanbod van vegetarische hoofdgerechten kan dus nog wel sterk worden verbeterd.

Speel met je kaart in op de vega trend

Ook in 2018 zet de vega trend door. Gasten verwachten een ruim aanbod van vegetarische gerechten op de menukaart. We raden je aan om hierop in te spelen. Kijk daarom  eens naar de volgende vegetarische gerechten die wij voor je samengesteld hebben: