Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Seizoensproducten zijn een culinaire voorwaarde

Om meteen met de (open) deur in huis te vallen: het wildseizoen is begonnen! Dat betekent dat de tijd van hertenbiefstuk, hazenrug, wildzwijn rack en gebraden fazant weer is aangebroken. Het meeste wild mag vanaf 15 oktober geschoten worden en gasten verwachten dit dan ook weer terug te zien op de kaart. Veel wild is op zijn best in oktober, november en december.

Gebruik de producten van het seizoen!

Het is niet alleen een culinaire voorwaarde door op de seizoenen te letten, het is ook veel smakelijker! Door met producten uit het seizoen te werken, kun je een variƫrend menu serveren waarmee je de gasten elke keer weer opnieuw kunt verrassen. Let er bijvoorbeeld op dat je frambozen en bramen serveert in de zomer, paddenstoelen in de herfst en bijvoorbeeld wacht met courgettes en kersen tot juli. Niet alleen groenten en fruit smaken veel beter in een bepaald seizoen, dit geldt dit net zo goed voor vis en vlees. De beste smaakervaring valt namelijk net buiten het moment van de voortplanting.

Lokale seizoensproducten

Wil je het echt goed doen, neem dan seizoensproducten die uit de buurt komen. Producten die uit alle uithoeken van de wereld komen zijn uiteindelijk bij aankomst minder vers. Terwijl het wachten op het juiste moment zoveel meer voordelen geeft! Het is smakelijker, beter voor het milieu en vaak ook nog voordeliger. Reden genoeg dus om jouw menu te verrijken met het beste wat het seizoen te bieden heeft. Kies tot slot ook bewust voor zoveel mogelijk onbewerkte producten. Vaak zijn producten al zoveel verwerkt en bewerkt en je wilt natuurlijk graag een zo puur mogelijk product.

Meer weten over seizoensproducten?

Wil je graag weten wanneer je welk product het beste kunt serveren? Bekijk dan eens onze seizoenskalenders:

Seizoenskalender winter

Seizoenskalender lente

Seizoenskalender zomer

Seizoenskalender herfst

 

 

 

Tom

Over Tom

Mijn naam is Tom Hansen en ik heb gewerkt in verschillende leidinggevende functies bij verschillende restaurants en was docent consumptieve techniek. Tegenwoordig werk ik als foodstylist. Iedere 14 dagen schrijf ik een blog voor Vier het Seizoen. Ik houd je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en geef je mijn ongezouten mening over hot topics in de horeca.