Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Seizoensgroente in de spotlight: Asperges!

In april barst in alle hevigheid het nieuwe aspergeseizoen weer los, de echte liefhebber kijkt daar nu al reikhalzend naar uit. Tot eind juni worden de asperges gestoken en volop terug te vinden zijn op de menukaarten voor de lente en de zomer. 

Kun je ook niet wachten tot deze seizoensgroenten weer beschikbaar is en in vele variaties geserveerd kan worden? Wil jij, dat jouw collega's van de bediening net zo liefdevol over de asperges kunnen vertellen als jij ze bereid? Lees dan snel verder, want wij vertellen je alles over de asperges wat jij als kok moet weten!

Hoe worden asperges geteeld?

Asperges zijn niet de meest goedkope groentesoort. Het "witte goud" heeft zijn prijskaartje te danken aan de de arbeidsintensieve teelt en oogst. Ze worden nog steeds grotendeels met de hand gestoken. De eerste asperges komen half tot eind april met het puntje boven de grond. Het exacte moment is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden. Omdat de asperges onder een zanderige heuvel worden gekweekt, kun je zien wanneer de asperges klaar zijn voor het oogsten. Dan zie je namelijk barsten in de grond verschijnen. Dat is het moment dat het aspergeseizoen van start gaat. Met een speciaal steekgereedschap worden de ‘zandbulten’ op de aspergevelden zorgvuldig langsgelopen en de volgroeide asperges worden met de grootste zorg gestoken.

De oogst van het "witte goud" loopt normaal gesproken tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan, beschermheilige van de aspergetelers.

Asperges bereiden

Asperges zijn op vele manieren te bereiden. Voor gebruik moet je witte asperges eerst even schillen. Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant (het harde houtige gedeelte) af. Om ze gemakkelijker te kunnen schillen kun je ze eerst ongeveer 30 minuten in koud water leggen. Schil de asperges vervolgens met een aspergeschiller of dunschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Paarse asperges en groene asperges hoeven in principe niet geschild te worden, maar haal ook bij deze asperges wel even de onderkant eraf voor gebruik. Dan zijn de asperges klaar om te gebruiken! Paarse asperges kunnen rauw gegeten worden en zijn daarom heerlijk in salades. Daarnaast kun je asperges koken of stomengrillen in de pan of op de bbq, of wokken.  Allemaal erg lekker!

Zijn asperges gezond?

Naast dat asperges erg lekker zijn, zijn ze ook nog eens ontzettend gezond! Asperges bevatten namelijk slechts 14 calorieën per 100 gram, en ze zitten bomvol met belangrijke voedingsstoffen. Deze gezonde groente bevat namelijk veel eiwitten en voedingsvezels. De stoffen kalium, fosfor en calcium zorgen voor sterkere botten en versterken het zenuwstelsel. Daarnaast zijn asperges ook rijk aan vitaminen zoals vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C. Kortom: de asperge niet ontbreken op de lente menukaart!

Ga goed voorbereid het aspergeseizoen in

Lees het blog van Tom met fijne en praktische tips over asperges.  

Asperges met krieltjes: traditioneel lekker!

Asperges kunnen op diverse manieren gecombineerd worden, maar de klassieke combinatie met aardappelen of krieltjes blijft onovertroffen. De heerlijke en volle smaak van aardappelen is een uitstekende aanvulling voor elk aspergegerecht. Wij hebben enkele verrassende recepten voor je op een rijtje gezet waarmee je jouw gasten kunt verwennen: