Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Poutine: het typisch Canadese gerecht

Poutine is een gerecht dat uit Canada afkomstig is, en daar als het nationaal gerecht wordt beschouwd: frieten bedekt met kaas, gedrenkt in saus en met eventueel nog extra ingrediënten. Inmiddels bestaan er vele variaties van dit Canadese comfort food. Het gerecht komt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en ontstond op het platteland van Quebec. Maar niemand weet aan wie we het gerecht precies te danken hebben.

Het verhaal van Fernand Lachance is het meest bekend. Hij claimt dat poutine in 1957 is uitgevonden, nadat een klant friet met kaasblokjes bestelde. Deze wilde hij samen in één zakje, waarop Lachance zou hebben gezegd: ‘’ça va faire une maudite poutine’’. Oftewel: dat wordt wel een zooitje! Zo zou de naam zijn ontstaan. Poutine. Maar in 1957 zat er geen jus op het frietje. Die zou later zijn toegevoegd om de friet warm te houden. 

De klassieke poutine met kaas en jus is inmiddels verheven naar een restaurantwaardig gerecht. Chef-koks experimenteren en serveren friet met verschillende toppings, bestaande uit een variatie van ingrediënten. Van truffel- en andalousesaus tot Vlaamse stoverij op je friet: het kan allemaal. Niet langer zomaar comfort food, maar een culinair hoogstandje waar best wat voor gevraagd mag worden. 

Een frietje zonder topping komt nog steeds het meest voor. Onderscheid je daarom door het eens op een andere manier te serveren! Om jou te laten zien wat je allemaal kan doen met poutine, hebben we een aantal heerlijke recepten voor je samengesteld in combinatie met Oerfriet.

Tags
Poutine