Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Mise-en-place: een goede voorbereiding is het halve werk!

Mise-en-place: in de horeca een bekende uitdrukking. De term komt uit het Frans en kun je het beste vertalen met “alles op de juiste plek zetten”. Dus voor de drukke avond van start gaat is jouw keuken opgeruimd en dat wat voorbereid kan worden, staat alvast klaar. Hierdoor gaan jouw gerechten soepeler en sneller de keuken uit en hoeven de gasten niet lang te wachten. 

Goede voorbereiding

Uien, wortels, paprika’s, prei, knoflook, noem maar op. Alle groentes kun je van te voren alvast snijden en in aparte bakken bewaren. En die bouillon die je bij een hoofdgerecht nodig hebt, kun je vooraf ook alvast voorbereiden. 

Aan de slag

Door het van te voren snijden van bijvoorbeeld groentes, kun je wanneer je met het gerecht aan de slag gaat, je concentreren op wat er in de pannen gebeurt. Zet de ingrediënten op een logische plek neer. Je zou ze haast zonder te kijken kunnen pakken. Je wilt graag soepel kunnen koken, zonder dat er van alles in de weg staat. 

Opgeruimd houden

Ben je klaar met bakjes, snijplanken, messen en dergelijke, leg ze dan aan de kant of direct in de spoelkeuken. Zo houd je je werkomgeving gedurende de avond ook opgeruimd en kun je bij het volgende gerecht weer direct aan de slag. Zo houd je mooi je focus op de gerechten zelf. 

Mise-en-place buiten de keuken

Mise-en-place kun je ook buiten de keuken toepassen. Zoals de bestekbakken in het restaurant weer bijvullen of oprollen in servetten. Heb je een groot restaurant, dan kan het handig zijn om op meerdere plekken bestek neer te leggen. Zo kun je snel bestek pakken of opnieuw indekken. 

Uiteindelijk gaat het er om dat je op de plekken waar het logisch is, je de spullen voorhanden hebt die je tijdens een drukke middag of avond nodig hebt. Met de juiste voorbereiding scheelt je dit een hoop tijd, waardoor uiteindelijk de gast sneller geholpen is.

Blijf op de hoogte

Wil je eenvoudig op de hoogte blijven van tips, inspiratie en recepten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.