Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Lente? Breng je gerechten naar buiten met een food truck

Een nieuw seizoen brengt nieuwe kansen voor je restaurant. Zeker in de lente, wanneer mensen tussen de middag naar buiten gaan om tijdens de lunch te genieten van de eerste mooie dagen van het jaar. Een lekkere, gezonde en snelle maaltijd die al wandelend gegeten kan worden, of juist bewaard voor de avond, is voor veel werkenden dan een uitkomst. Jij, als restauranthouder en professioneel kok, kan daarop inspelen met een food truck. Ben je al bezig met het opstarten van een food truck concept, of denk je er nog over na? Aviko helpt je een handje mee.

Wel of geen food truck beginnen?

Of een goed idee is om met een food truck te beginnen hangt af van je doel. Met een food truck breng je in feite het restaurant naar je gasten toe. Je kunt de de kracht van een food truck restaurant op vier manieren gebruiken:

 • je laat mensen kennismaken met de gerechten van je restaurant; 
 • je maakt mensen blij met een heerlijke kwalitatieve lunch als alternatief voor de standaard broodjes, boterhammen met kaas of vette hap; 
 • je vergroot de naamsbekendheid van je restaurant in de omgeving; 
 • je adverteert met je aanbod speciaal voor bedrijven.

Je aanbod voor bedrijven promoten

Een food truck is meer dan alleen een uitbreiding van je restaurant. Het is een ideaal uithangbord om nog meer gasten te trekken naar het restaurant dat je al runt. Niet alleen particuliere gasten maar ook zakelijke. Als je food truck goed eten aanbiedt dan kunnen je gasten als ambassadeurs gaan werken en je bij werkgevers aanbevelen als optie voor bedrijfscatering, bedrijfsuitjes of geheel verzorgde vergaderlocatie. Leg daarom (digitaal) promotiemateriaal in het zicht van je gasten dat ze makkelijk onderweg mee kunnen nemen en als tip onder de ogen van hun werkgever kunnen schuiven.

Welk eten is geschikt voor een food truck?

Het eten dat je verkoopt via een food truck hoeft niet compleet anders te zijn dan dat wat je van de kaart verkoopt in je restaurant. Dat scheelt weer bij het inkopen van je ingrediënten. Er zijn wel een aantal dingen waarbij je met food truck gerechten rekening mee moet houden:

 • Vers, vers, vers: Gebruik verse ingrediënten en maak je gerechten het liefst klaar direct voor de neus van je gasten. Hoe meer lekkere geuren er vrij komen hoe beter. 
 • Originaliteit: Maak gerechten die anders zijn dan de gemiddelde broodjeszaak, vette hap of boterham. 
 • Kwaliteit: Gebruik ingrediënten van goede kwaliteit. Je mag met je prijs best iets hoger zitten. De meeste mensen eten niet dagelijks bij een food truck.
  Het is een uitje en veel mensen zijn bereid daar extra voor te betalen. 
 • Finger food: Dat zijn kleinere gerechten die je gasten met hun handen kunnen eten zonder dat de handen heel erg vies worden. 
  Maak kleinere porties van je a la carte gerechten in bakjes of in papier gewikkeld. 
  Het maakt niet uit, zolang het gerecht maar gemakkelijk tijdens het wandelen te eten is.

Tips voor een goed lopende food truck

Het mooi aankleden van je gerechten bevordert de verkoop. Leg bijvoorbeeld een takje peterselie op een gerecht of maal als service verse peper over je gerechten. Zorg voor milieuvriendelijk bestek en bakjes. Er bestaan bakjes van karton en bestek van hout. En vergeet niet: pinnen is fijn. Geef je gasten diverse mogelijkheden om te kunnen betalen. Niet iedereen heeft nog contanten bij zich. Verdiep je eens in de mogelijkheden van met je mobiel betalen.
Wil je je food truck een extra dimensie geven met mooi weer? Zet dan wat bistro-tafeltjes en stoelen rondom de truck en maak een mini terras. Zo maak je een spontaan pop-up restaurant. Als je wanneer je dag ten einde is, de boel weer netjes achterlaat dan helpt dat bij het behoud van je goede naam en het milieu.

Wanneer en waar op pad met je food truck

Met name de woensdag en de vrijdag zijn het goede dagen om met een food truck in de buurt van jouw restaurant neer te zetten of met de truck op pad te gaan. Helemaal als het mooi weer is, want dan maken veel werkenden tussen de middag graag een wandeling. Zij zien het bezoek aan een food truck als potentieel uitje om de week doormidden te breken. Op vrijdagen is een bezoek aan de food truck voor hen een gezellig alternatief voor de traditionele vette hap. 
Plaats je food truck op een bedrijventerrein dat maximaal 15 km van je basis ligt. Met name bedrijventerreinen waar werkenden normaliter langere afstanden moeten overbruggen voor een alternatieve lunch zijn geschikt. Rijd een keer een rondje over de bedrijventerreinen in de buurt voor veldonderzoek, of Google naar lunchgelegenheden alsof je een werknemer bent op het bedrijventerrein dat je voor ogen hebt. Je ziet dan snel waar je kansen liggen.

Welke regels zijn er omtrent food trucks?

Heb je nog geen restaurant en begin je een food truck als restaurant, schrijf je dan eerst in bij de Kamer van Koophandel
Heb je al een restaurant en gebruik je de food truck als onderdeel van je bestaande onderneming dan hoeft dat niet. Wanneer je met een food truck op pad gaat dan ben je gebonden aan een aantal regels. 
Ten eerste moet je zorgen dat je food truck brandveilig is. Regel daarom blusdekens en een geschikte brandblusser. Je food truck heeft energie nodig in de vorm van elektriciteit en mogelijk ook gas om op te kunnen koken. Indien je op de parkeerplaats van jouw restaurant kunt staan, kun je eigen elektriciteit gebruiken. Je kunt ook elektriciteit genereren met een aggregaat, of misschien kun je een regeling aangaan met een bedrijf in de buurt van je standplaats, zodat je daar elektriciteit kunt afnemen. 
Wanneer je voedsel klaarmaakt dan kun je gecontroleerd worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zorg er daarom voor dat je food truck en je producten voldoen aan de hygiënecode. Iedere gemeente heeft een andere plaatselijke verordening met betrekking tot standplaatsen. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie over de regels waaraan je gebonden bent.

Inspiratie en hulp voor een populaire food truck

Zoek je nog inspiratie voor gerechten in je food truck? Kijk dan eens het programma Challenge op 24 Kitchen, Chef! (2014) op Netflix, of kijk op onze receptenpagina voor nog meer ideeën.

Tags
Lente