Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Lamsbout recept met rozemarijn knoflook mosterdgratin

Bereiding

10 personen

30 minuten + 85 minuten oven

Wat heb je nodig?
  • 10 Aviko Aardappelgratins Cream & Cheese
  • 4 kg lamsbout (ontbeend en opgebonden)
  • 5 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
  • 5 takjes rozemarijn
  • 125 g roomboter
  • 1 kg sperziebonen
  • 1,5 wortel, in dunne schijfjes
  • 375 g geraspte gruyère
  • 5 el grove mosterd
  • 10 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 2-3 tl natuurazijn
  • Braadslede, bakplaat met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak met een puntig mesje inkepingen van 2 cm in de lamsbout en vul deze met knoflook en rozemarijn. Leg de lamsbout in de braadslede en bestrooi met zout en peper.
Verdeel de helft van de boter in vlokjes over het vlees en rooster de lamsbout gedurende 50-60 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook ondertussen de sperziebonen in 6 minuten al dente in water met zout. Laat de sperziebonen in een zeef uitlekken en afkoelen; leg ze eventueel in ijswater, zodat ze niet verder garen.
Leg de aardappelgratins op de bakplaat. Verdeel de wortelschijfjes erover en bestrooi naar smaak met de kaas en peper.
Haal de lamsbout uit de oven. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 ºC. Schuif de aardappelgratins in de oven en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
Meng de mosterd met de honing om de laklaag te creëren. Bestrijk er de lamsbout mee. Plaats de lamsbout ook in de oven en bak nog 10-15 minuten. Neem het vlees uit de oven en laat het onder wat aluminiumfolie rusten.
Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de sjalot gedurende 1 minuut. Voeg de sperziebonen en de rest van de roomboter toe en smoor de groenten gedurende 5 minuten.
Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Sprenkel de azijn erover en roer om. 
Leg de lamsbout op een plank en voeg de aardappelgratins toe. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer met de sperziebonen.

Varieertip: de lamsbout kan ook op de barbecue (met deksel) worden klaargemaakt.

aardappelgratin met room en kaas
Aardappelgratin met room en kaas

De combinatie van hoogwaardige ingrediënten en ons productieproces zorgen ervoor dat de gratins niet alleen heerlijk zijn maar ook hun vorm behouden. Hierdoor wordt het toevoegen van een Franse klassieker aan uw menu wel heel eenvoudig

Lees meer Gratis staalpakket