Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Hoeveel liefde stop jij erin?

Als chef maar ook als consument ben ik gek op asperges. Ik kan haast niet wachten tot het aspergeseizoen weer begint. Het is zo’n mooie groente: zacht van smaak en makkelijk te combineren met andere voorjaarsproducten. Mooi om mee te werken en heerlijk om te eten. Helaas zijn er veel mensen die letterlijk niet kunnen wachten en al voor het officiële seizoen gestart is, asperges op hun bord willen hebben. Zonde! Het is niet voor niets een seizoensproduct.

Officieel zijn asperges verkrijgbaar vanaf de tweede donderdag van april, maar dit betekent niet dat ze dan al op hun best zijn. Hoewel het met veel ambacht en passie van de boer wel wat te sturen is, is de tijd van oogsten toch ook sterk afhankelijk van het weer. Het loont om geduld te hebben, dit komt de kwaliteit echt ten goede!

Naast te vroeg eten, wordt het witte goud vaak nog veel meer onrecht aangedaan. Niet goed schillen bijvoorbeeld, of ze te rauw of juist te gaar serveren. Ze langer dan twee dagen bewaren is ook een no-go en bewaar ze nooit liggend maar rechtop onder een natte doek. Zelf haal ik asperges graag bij een lokale boer en serveer ik ze nog diezelfde dag. Zo zijn ze in de morgen gestoken en ’s avonds opgediend; perfect! Ik zet ze op met koud water en smaakstoffen tot ze net onder water staan. Dat is dus echt net onder, geen vingerkootje extra. Ik doe aluminiumfolie over de pan en zodra ze koken, zet ik het vuur uit. Ik laat de asperges vervolgens afkoelen in het vocht, dan blijven ze mooi stevig.

Natuurlijk is de kwaliteit ook van belang, ik kies daarom altijd voor AA-kwaliteit. De dikte zegt in principe niet alles, maar het is wel belangrijk dat ze allemaal van dezelfde dikte zijn om de juiste garing te krijgen. De voorbereiding vraagt dus wel de nodige aandacht, maar dat is deze groente volgens mij meer dan waard. Stop er wat liefde in, de asperge verdient het! 

Tom

Mijn naam is Tom Hansen en ik heb gewerkt in verschillende leidinggevende functies bij verschillende restaurants en als docent consumptieve techniek. Tegenwoordig werk ik als foodstylist. Iedere twee weken schrijf ik een blog voor Vier het Seizoen. Ik houd je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en geef je mijn ongezouten mening over hot topics in de horeca.