Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Gluten & allergenen? Wat betekent het voor de chefkok?

Je hoort het steeds vaker: gasten die een speciaal dieet volgen of allergisch zijn. Hierdoor mogen de gasten bepaalde stoffen niet hebben, vooral gluten en lactose. Het aanbieden van gerechten waar geen allergenen in zitten is daarom onomstreden. Maar wat betekenen gluten en allergenen voor de professionele keuken? En hoe zorg je ervoor dat je gasten kunnen genieten van allergeenvrije gerechten? Wij helpen graag.

Ken de producten

Allereerst is het handig om informatie te verzamelen. Sinds 2014 zijn restaurants verplicht om de menukaart van allergeneninformatie te voorzien. Het is goed om te controleren of jouw menukaart aan deze wetgeving voldoet. Met welke producten kook ik? Waar bestaan de producten uit? Zijn het verse of gefabriceerde producten? Welke stoffen zitten in die gefabriceerde producten? En waar wordt het gemaakt? Dit zijn allemaal vragen die je je als chef-kok moet stellen. Wanneer je deze vragen beantwoord hebt is het een stuk eenvoudiger om een gluten- en allergenenvrije menukaart op te stellen of bestaande gerechten iets aan te passen. 
Bovendien is het essentieel dat niet alleen de chefkok de producten ken. Als ober, barman of gastheer is het fijn om aan de gasten te kunnen vertellen welke producten gebruikt worden en wat er in deze producten zitten. Dit straalt daarnaast professionaliteit uit!

Allergeenvrije producten

Het is van belang dat er rekening wordt gehouden met zogenaamde ‘kruisbesmetting’. Dit houdt in dat verschillende producten van zichzelf geen allergenen bevatten, maar deze kunnen door in aanraking te komen met allergeenhoudende producten ook besmet worden. Zorg er daarom voor dat de allergeenvrij en allergeenhoudende producten apart bereid worden. 
Combineer je gerechten met de glutenvrije Pure & Rustic Fries. Of voeg premium aardappelgratin met tomaat en mozzarella toe aan een vers stuk vis. Aviko beschikt over een enorm groot glutenvrij assortiment. Neem eens een kijkje.

Houd je eigen stijl aan

Wanneer je met speciaal geselecteerde producten kookt is het goed om wel jezelf te blijven. Houd je eigen kookstijl aan en zorg ervoor dat de gasten terugkomen door de hoogstaande kwaliteit en de stijl van koken. Wees daarom creatief met allergeenvrije producten. Daarbij is het goed om te weten dat er tegenwoordig steeds meer producten allergeenvrij zijn. Zie het allergeenvrij koken niet als een beperking, maar juist als een creatieve uitdaging. Wat zou het ideaal zijn dat jij je kan richten op het bereiden van het belangrijkste onderdeel van je gerecht. Gebruik daarom Premium aardappelgratins. Het enige wat je hoeft te doen is het afbakken van de gratins. Wij verzekeren je dat je zorgeloos kan vertrouwen op de kwaliteit van de gratin. Daarnaast zijn ze door de grootte heel eenvoudig te serveren.

Communiceer duidelijk met je gasten

Wanneer je een allergenenvrije kaart hebt opgesteld is de volgende stap om deze kaart goed te communiceren naar de gasten toe. Naast dat je het op de reguliere menukaart vermeld kan het dat ook nog op andere manieren: zo kun je er voor kiezen om het mondeling aan je gasten te vertellen, daarnaast kan er bij een reservering bij verteld worden dat jullie keuken ook een allergeenvrije kaart heeft, er kan gecommuniceerd worden via de website of zelfs via social media. Maak duidelijk dat voor elke gast een passend en overheerlijk gerecht heeft!

Benieuwd naar onze glutenvrije producten?

Neem contact met ons op. Onze medewerkers weten veel van onze producten. Wij staan iedere werkdag voor je klaar. Vraag daarnaast een proefmonster aan en ontdek dat de glutenvrije Aviko producten in jullie keuken passen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, producten en trends in de wereld van de professionele keuken.