Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Foodtrends om van te houden

Trendwatchers voorspellen weer een hele lijst aan foodtrends voor het nieuwe jaar. Leuk, maar je krijgt als chef-kok misschien het gevoel dat je overal 'iets mee moet doen'. Niets is minder waar, als je het mij vraagt. Inspelen op foodtrends is leuk en goed, maar doe het bewust en kies een trend die bij je past en waar jij achter staat. Dit lijkt heel voor de hand liggend maar dat is niet altijd zo. Zo is slow cooking van alle foodtrends mijn absolute favoriet. Vooral het langzaam garen van vlees vind ik geweldig. Ik ben een echte man en liefhebber van een goed stuk vlees. Door het langzaam te garen, wordt vlees nog malser en dus lekkerder. Sukade die de hele nacht in de oven heeft gestaan bijvoorbeeld, dat vind ik heerlijk! Slow cooking is al een tijdje een grote trend en dat juich ik alleen maar toe. Want vlees goed bereiden, dat is toch het mooiste wat er is?

Een andere trend waar ik blij van word zijn de restaurantconcepten waar één product centraal staat. Een zaak met een ruime keuze uit lekkere en bijzondere hamburgers bijvoorbeeld. Zulke concepten zijn super populair en ik snap heel goed waarom. Het is lekker onderscheidend en eenvoudig, maar dan wel tot in de puntjes uitgewerkt. Saladebars zijn ook een hit en in Rotterdam is laatst de eerste poké bar geopend, waar je terecht kunt voor een echte Hawaiiaanse poké bowl met bijvoorbeeld rauwe zalm of tonijn, kip, surimi of garnalen en allerlei groentes, toppings en smaakmakers als gember en limoen. Een leuke ontwikkeling, maar eigenlijk is het sushi in een ander jasje. En dan kies is toch voor echte sushi…

Natuurlijk zijn er ook trends waar ik niets mee heb en waar ik dus ook niet aan ‘mee doe’. Overal geleitjes van maken bijvoorbeeld, dat vind ik waardeloos. Veel chefs werken met verschillende structuren in een gerecht, wat natuurlijk heel goed is. Maar de geleitjes die daar vaak bij worden gemaakt, hoeven voor mij niet zo nodig. De smaak vind ik op zich wel lekker, het is vaak een extract van iets, en daardoor hoog op smaak. Maar helaas is zo’n geleitje vaak net niet helemaal goed bereid en dan zou ik liever dat extract puur houden. Gelei moet smelten op de tong, anders kun je het volgens mij beter weglaten. Het is goed om in te spelen op een trend, maar zorg dat je het goed doet en dat het ook echt iets toevoegt.

Ik ben benieuwd welke trends we volgend jaar weer terugzien. De vegatrend is wel een blijvertje, dat is bijna geen trend meer te noemen. Het is verweven in onze maatschappij, daar kunnen we in de horeca echt niet meer omheen. Mijn zus was dat betreft een echte trendsetter, toen ze jaren geleden al bij mij aan tafel schoof voor een lekkere vleesvrije hap!

Tom

Mijn naam is Tom Hansen en ik heb gewerkt in verschillende leidinggevende functies bij verschillende restaurants en als docent consumptieve techniek. Tegenwoordig werk ik als foodstylist. Iedere twee weken schrijf ik een blog voor Vier het Seizoen. Ik houd je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en geef je mijn ongezouten mening over hot topics in de horeca.

Tags
Trends