Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Boeuf bourguignon recept met gratins

Bereiding

10 personen

30 minuten + 1 nacht wachten + 3 uur oven

Wat heb je nodig?
  • 10 Aviko Aardappelgratins Cream & Cheese
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 kg runderstoofvlees, in blokjes
  • 2,5 uien, in grove stukken
  • 8 wortels in verschillende kleuren, grofgesneden
  • 2,5 stengels bleekselder, grofgesneden
  • 10 takjes tijm
  • 5 laurierblaadjes
  • 12 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 2 l rode bourgognewijn
  • 125 g roomboter
  • 500 g gerookte spek, in reepjes
  • 8 el bloem
  • 625 g champignons, in stukjes
  • 375 g knolselder
  • 175 g emmentaler
  • Ovenbestendige braadpan, lage ovenschaal

Kneus en pel de knoflook. Doe de knoflook in een schaal samen met het vlees, de ui, de wortel, de bleekselder, de tijm en de laurier.
Kneus de jeneverbessen (in een vijzel) en voeg ze naar smaak toe met de kruidnagels, het zout en de peper.
Schenk de wijn erbij en laat het vlees gedurende één nacht afgedekt in de koeling marineren.
Verwarm de oven voor op 95 ºC. Giet de inhoud van de stoofvleesschaal in een zeef en vang de marinade op. Haal de jeneverbessen, kruidnagels, tijm en laurier uit de groenten. Houd het vlees en de groenten apart.
Laat de boter in een braadpan smelten. Bak de spekreepjes in 4 minuten knapperig krokant. Schep er het vlees door en bak in 5 minuten rondom bruin. Bak de champignons gedurende 3 minuten mee. Voeg de gemarineerde groenten toe.
Bestrooi het vlees en de groenten met de bloem en bak gedurende 1 minuut mee. Giet de opgevangen marinade in de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur op een lage stand, plaats het deksel op de pan en stoof het vlees in de voorverwarmde oven in 2,5 uur gaar.
Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan met stoofvlees van het vuur.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 220 ºC. Maak torentjes op de ovenschaal door 1 schijfje knolselder, 1 aardappelgratin en 1 plakje kaas op elkaar te stapelen.
Bak de aardappelgratins in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met het stoofvlees.

Varieertip: Het vlees kan ook op een heel laag vuurtje op 2 uur tijd worden gaargestoofd op het fornuis. Ook als je oven niet lager dan 120 ºC kan, moet je rekenen op 2 uur.

Tags
Stoof Gratin
aardappelgratin met room en kaas
Aardappelgratin met room en kaas

De combinatie van hoogwaardige ingrediënten en ons productieproces zorgen ervoor dat de gratins niet alleen heerlijk zijn maar ook hun vorm behouden. Hierdoor wordt het toevoegen van een Franse klassieker aan uw menu wel heel eenvoudig

Lees meer Gratis staalpakket