Ontvang regelmatig seizoensgebonden inspiratie, trends en de nieuwste ontwikkelingen in de foodsector Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inspiratie voor chefs
Inspiratie

Aardappelen en bier

Ik schrijf deze blog deze keer vanuit Tel Aviv. Gisteren ben ik gevraagd door vrienden die ik hier heb leren kennen om iets maken wat echt ‘Hollands’ is. Niet per se een Nederlands gerecht, maar iets geïnspireerd op onze cultuur.

Na lang wikken en wegen en het maken van lijstjes kwam ik erachter: aardappelen, vlees, groente en natuurlijk ons favoriete drankje, bier. Dus ik ging de markt op, de Carmel Market oftewel Shouk Ha Carmel, op zoek naar aardappelen…. Natuurlijk kom ik langs een klein bier standje, wie had dat gedacht? Waar ze niet alleen de Duvel Triple Hop Citra hebben staan, maar ook de Chimay Brune en La Trappe Quadruppel Oak Aged. Lucky me!

Ze nemen me langs enkele groenteboeren en een slager, na wat zoeken heb ik de ingredienten die ik nodig heb en daarnaast nog enkele producten waar ik graag mee aan de gang ga. We komen terug in het appartement en na een klein middag dutje om de warmte buiten van me af te slaan besluit ik maar aan de slag te gaan. Wat blijkt, te laat… Mijn vrienden hadden honger en waren al aan de slag gegaan met alle verhalen die ik had verteld over onze keuken en wat er zoal bij is gekomen de laatste jaren. Er staat een schaal op tafel met wat eruit ziet als een gepimpte Kapsalon. Zoete aardappel frieten, natuurlijk gefrituurd, met daar overheen gebakken zwarte bonen, verse reepjes avocado en fijn gehakte rode peper, koriander en peterselie met wat mooie lijntjes creme fraiche en limoenzest.

Een geweldige combo met de Chimay Brune, het zoetige van de aardappelen en het pittige van de peper en jalapeno’s gaan verbazingwekkend goed met de moutige tonen in het bier. Na een korte pauze staat het volgende gerecht klaar, geloof het of niet, maar het waren spruiten… gekookte spruitjes met een beetje grapefruitzest, daarnaast aardappelpartjes heel simpel gebakken in wat paprikapoeder, peper en zout. Dit werkte zo bijzonder met de Duvel Triple Hop Citra, het kruidige en licht pittige van de aardappels werd wat milder door de bittere toetsen van het bier, terwijl de citrus tonen en die echte spruitjes smaak juist weer werd versterkt door deze zelfde bittere tonen.

De La Trappe, ja… daar zijn we mee naar het strand gegaan om rustig van te genieten terwijl we keken naar de ondergaande zon!

Ben je geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan met bier spijs combinaties? Bedenk dan vooraf of je wil beginnen bij het bier of bij het gerecht. Wanneer je begint bij het bier is het makkelijker om een gerecht aan te passen naar de specifieke smaken van het bier. Andersom is het moeilijker om bij een gerecht wat af is het perfecte bier te kiezen. Een paar goede uitgaanspunten om bij te beginnen zijn bijvoorbeeld Thais eten (goed pittig met veel kruiden) met een IPA, hamburgers (vettig) met een stout of een dubbel of een kaasplank met een geuze.

Daniel

Dit stuk is geschreven door Daniel Lansbergen, hobbykok, cocktailenthousiast, fijnproever, epibreur en chef-kok bij De Keuken van Kafe Belgie.

Tags
Aardappel